YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Malatya Mutfak Kültürü

Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (HAGEM) Yayınları

Kitap Tanıtımları

Kitabın Adı: Malatya Mutfak Kültürü
Yazarı, Haz. Çev.v.b.: Mehmet YARDIMCI-İsmail DOĞAN-Zeki KAYMAZ-Hüseyin ŞAHİN
Türü: Türkçe
Basım Yeri: ANKARA
Basım Yılı: 2001
Sayfa Sayısı: X+201
Boyutu: 17x24 cm
Yayın No: 321
Dizin Adı: Maddi Kültür Dizisi
Dizin No: 30
ISBN: 975-17-2782-0
Baskı Sayısı: 2 000 adet
Fiyatı: 3.500.000 TL.

İÇERİĞİ

"Malatya Mutfak Kültürü" adlı eser, alan araştırmalarına dayalı veriler yoluyla, ilin mutfak kültürünü bütüncül olarak ortaya koymaktadır.

Malatya'yı tanıtan genel bir bilgi ve Türk Mutfağıyla ilgili genel bir portrenin Çizildiği I. Bölümle başlayan eserin II. Bölümünde; mutfak kültürü çevresinde oluşan İnanç ve pratikler, sözlü ürünler ele alınmaktadır.

Eserin III. Bölümünde Malatya'da yetişen sebze, meyve, tahıl vb. ürünlerin neler olduğu, elde ediliş biçimleri ele alınmakta ve örneklenmektedir.

IV. bölümünde mutfak kültürünün önemli bir bölümünü oluşturan Özel Gün Yemekleri ele alınmış ve örneklenmiştir.

V. bölümde Malatya'ya özgü yemek, yiyecek ve içeceklerin ayrıntılı tarif ve özellikleri ele alınmıştır.

Eserin VI. ve son bölümünde unutulmuş Malatya yemeklerine yer verilerek, geçmişten günümüze mutfak yoluyla kültürel bir köprü kurulmuştur.

Esere eklenen sözlük bölümü eserin daha kullanışlı bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır.